След седмица на колекции, неизпъкващи с особена оригиналност откъм идеи и цветове, в Ню Йорк, погледът на модните експерти се насочва към Лондон, от което става ясно, че английските дизайнери очевидно са уморени от експлоатации на 70-те и вдъхновения за последните колекции са черпени от историческите костюми (за което не малка роля вероятно са изиграли и сериали от типа на Game ot Thrones, радващи се на висок интерес!)

* J.W. Anderson е един от любимците на модните критици, заради способността си да бъде едновременно комерсиален и оригинален с идеите си от плетени изделия. 31-годишният дизайнер е креативен директор освен на собствената си марка, и на притежаваната от LVMH Loewe. Истината е, че Андерсън е в съсътояние да включи в творческия си процес куп уж несъвместими идеи и да конструира от тях нещо оригинално, което намира своите ентусиазирани фенове. Това всъщност е есенцията на модата – да стъписа и дори шокира за момент, а след това объркването да премине в желание за притежание. Буфан-ръкави, харем-панталони, волани, интересни принтове, някои от които инспирирани от Кийт Харинг и чанти-близнаци, носени през рамо на кръст – това са елементите, които ще присъстват в пролетно-летния гардероб на всяка J.W. Anderson последователка.

 jwanderson1  jwanderson4  jwanderson3

* Вселената на родената в Атина дизайнерката Мери Катранзу не е далеч от тази на J.W. Anderson. Дипломирана през 2008 от престижния Sentral Saint Martins Мери е известна с това, че смело се впуска в креативни предизвикателства и успява да изненада критиците всеки сезон. Инспирирана от космоса, последната й колекция, богата на принтове, цветове, метални елементи и хромирани перли, е като футористично нощно небе. И въпреки вариациите в моделите и цветовете, остава изключително кохерентна.

mary-katranzou1  mary-katranzou2  mary-katranzou3

 

Emilia Wickstead е дизайнерката, която облича някои от най-известните жени от лондонското висше общество, нейните модели принципно се характеризират с подчертана талия и елегантност, която извиква в съзнанието спомени за Грейс Кели. За последното си дефиле Емилия Уикстед е вдъхновена от историческия костюм: рокли до глезените с големи ръкави, което прави препратки към епохата на Ренесанса; флорални мотиви, типични за Тюдорите; висока талия, като на героиня от филм по роман на Джейн Остин.

emilia-wickstead1  emilia-wickstead2  emilia-wickstead3

 * Добре е да имаме оптимизъм в този иначе тъжен свят, споделя Пол Смит преди старта на презентацията на последната си колекция. Живите цветове в облеклото ни, оказва се, че разведряват наистина сивото ежедневие. Освен това става ясно, че цветът е в състояние да окаже влияние върху перцепцията ни, в следствие на което дадена класическа кройка например престава да бъде приемана с присъщата й строгост. Цветовете, които използва, са наситено жълто, тюркоазено и червено (дори върху сандалите с платформи), плюс миниатюрен леопардов принт – всичко това върху индийска или африканска коприна. Полата-панталон, силно присъстваща на нюйоркската модна сцена, бележи завръщането си, и чрез представените от Paul Smith модели в 7/8.

paul-smith  paul-smith1  paul-smith2

* Не става ясно дали Burberry Prorsum се стреми да привлече за клиенти млади мъже и жени, които носят тъмни сака със златни бутони, гарнирани с позлатена декорация в ансамбъл с ортопедични обувки и раници. Главният дизайнер на марката Кристофър Бейли смята, че сезоните вече са много размити, разяснявайки, че, когато в половината свят е студено, в другата е топло и непропускайки да отбележи, че съвременният човек винаги е на път. Това обяснява изборът на нетипични тъмни цветове, преобладаващи в иначе летна колекция. Бейли си поставя и друга цел: да размие границите между Burberry Prorsum и по-широкодостъпния бранд Burberry Brit. Опитвайки се да се харесаш на всички обаче, води до изгубването на фокуса, а това е виталното в модата, смята международната редакторка във Vogue Сузи Менкес.

 burberry1  burberry2  burberry3

Снимки: Indigitalimages.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>