Как ще ги стигнем [Nike]? – това е въпросът, който управленският екип на Adidas си задава, съзнавайки осезаемата преднина на американския им конкурент. Въпреки че Adidas заделя за маркетинг близо с 3% над средния процент, отделян за тази цел в индустрията, марката е далеч по продажби от първенеца в класацията. Един от начините за увеличаване на интереса към една марка е привличането на популярна личност. Херберт Хайнер – изпълнителният директор на немския бранд, може да не е запознат с творчеството на рапър от калибъра на Кание Уест, но младото поколение тръпне в очакване на резултата от колаборацията между него и Adidas: Yeezy Boost 350.

kanye_and_adidas

Yeezy by Kanye West. Снимка: Adidas

В България марката, характерна с трите бели ивици, се радва на изключителна популярност и е задължителна част дори от официалния гардероб на всяка уважаваща себе си „батка“. Adidas обаче е доста след водача в класацията Nike, който миналата година бележи ръст в продажбите с 10% до 30,6 млд. долара. За същия период Adidas има ръст от 2% и приходи 14,5 млд. долара.

perniska_svatba

Преднината на Nike се дължи основно на американският пазар – именно това е пазарът, който диктува тенденциите по отношение на спортните стоки. Cool-елементът е нещо, на което Adidas не обръща особено внимание, за сметка на практичността и иновациите. През 1985г. Фил Найт – единият от собствениците на Nike, решева да се колаборира с Майкъл Джордън, вследствие на което се раждат най-продаваните спортни обувки в историята: Air Jordan.

 Първите Air Jordan от Nike, 1985. Снимка: Levon Pompa/Publicity image

Първите Air Jordan от Nike, 1985. Снимка: Levon Pompa/Publicity image

Остава тайна каква е сумата, платена от Adidas на Кание, който доскоро беше рекламно лице на Nike. Рапърът-бизнесмен отказва да запази позицията си въпреки четирите милиона долара годишно, които му предлагали от американския бранд (по непотвърдена информация певецът искал и процент от печалбите, от където се е стигнало до разногласието). Продължава да стои въпросът доколко обаче резултатите ще са трайни, тъй като звездите идват и си отиват. Освен това именно младото поколение, което е основният таргет на спортните марки, се отличава със своята нелоялност.

През 2005г. германският гигант купува Reebok – американският осоновен конкурент на Nike. Коментиранта като изключително успешна сделка все още, за жалост на инвеститорите, не носи очакваните резултати. И не само: миналата година Adidas пада на трета позиция в Северна Америка, изпреварена от Under Armour. Nike успява да навлезе и в територия, считана за запазена за германците – футболът. Adidas може да е официален партньор на немската футболна федерация до 2018г. и на ФИФА до 2030г., което обаче не попречи на Марио Гьотце да отбележи победния гол на финала на последното световно футболно първенство именно с неоновите си бутонки Nike.

Победният гол на облеченият от официалният спонсор в екуп на Adidas немски футболист Марио Гьотце е отбелязан с бутонки от Nike  Снимка: Ian MacNicol/Getty Images

Победният гол на облеченият от официалният спонсор в екуп на Adidas немски футболист Марио Гьотце е отбелязан с бутонки от Nike Снимка: Ian MacNicol/Getty Images

Догодина битката се премества на друг континент – Южна Америка и лятната олимпиада в Рио, където, за разлика от Пекин и Лондон, Adidas няма да бъде официален спонсор и Nike има всички шансове за златен медал в състезанието за сърцата (и портофейлите) на клиентите.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>