Burberry, Tom Ford и Vetements се сбогуват с традиционния моден календар, определящ представянето на колекцията месеци преди появата й в магазините, обявявайки, че следващите им колекции ще бъдат представени непосредствено преди старта на сезона.

Традиционно марките представят колекциите си с конфекция, т.н. prêt-à-porter, по време на модните седмици юни-юли и септември-октомври, съответно кореспондиращи на сезоните есен-зима и пролет-лято, месеци преди потребителите да могат да се сдобият с някои от показаните модели.

tom-ford

Том Форд е известен не само с творческия си талант, но и с изключителния си бизнес нюх

В петък от Burberry анонсираха, че ще представят колекцията си с женска конфекция едновременно с тази за мъже през септемви, анулирайки дефилето, планирано за текущата мъжка модна седмица. Британският бранд от близо десетилетие върви в тази посока: от няколко сезона ревютата на марката се предават онлайн на живо, а веднага след това всеки може да поръча определени артикули (предимно аксесоари), поставяйки фундаментите на модела купи-сега-носи-сега. По пътря на промяната, няколко часа след Burberry, обяви, че тръгва и фешън-революционерът Том Форд, който анулира представянето на последната си колекция за мъже есен-зима 2016/17, която светът очакваше да види в Ню Йорк. Бившият креативен директор на Yves Saint Laurent и Gucci анонсира, че ще я покаже редом с конфекцията за жени на нюйоркската модната седмица през септември.

 

DEMNA-GVASALIA

Демна Гвасалия, начело на любимия на модните критици френски фешън бранд Vetements, и също вече креативен директор на Balenciaga

Френският бранд Vetements също се присъединява към британския и презокеанския лейбъл, обяви креативният му директор Демна Гвасалия (който отскоро заема същата длъжност и в Balenciaga). Vetements обаче ще представят заедно колекциите си за мъже и жени по време на официалната Парижка мъжка модна седмица, т.е. през януари ще бъде представяне колекцията пролет-лято, която месец по-късно вече ще бъде в бутиците, а през модната седмица през юли – колекцията есен-зима. Така периодът се редуцира от четири месеца на един.

В динамичното време, в което живеем, марките не могат да си позволят четири месечен период между представянето на колекцията и фактическата й поява в бутиците. Този приом също така ще редуцира времето за действие за копиране на моделите от по-евтините марки, представящи т.н. „мастиж“ (бел. авт. от „масова употреба“ и „престиж“: това са марки от типа на Zara, които предлагат дрехи с подобен дизай на тези от големите луксозни модни брандове, но на достъпни за масовия потребител цени).  Марките също така се надяват този модел да окуражи потребителите да поръчват веднага след представянето на колекцията по подиума. За да се случи този формат обаче, ще се наложат някои сериозни логистични промени.

Как ще протече промяната на наложения от десетилетия модел – предстои да разберем!


 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>