Стела Макартни използва Instagram профила си, за да съобщи намерението си да спре използването на чист кашмир в колекциите си. Вместо това ще бъде използван преработен. Решението си дизайнерката обяснява с факта, че именно кашмирът има най-голямо влияние върху околната среда от всички суровини, ползвани от модната индустрия.

Дизайнерката споменава негативния дългосрочен ефект, който отглеждането на породата монголска кашмирена коза има върху пасищата, превръщайки ги в пустиня.

stella

В краткосрочен план обаче намеренията на британската модистка ще бъдат в ущърб с монголските животновъди, за които отглеждането на стада кашмирени кози е основен поминък. Кашмирената вълна е един от най-скъпите продукти, които Монголия изнася (с което се нарежда на второ място по износ на тази суровина след Китай), като финансово износът се равнява на 180 милиона долара.  Нещата са стоeли друго яче преди падането на комунизма: в началото на 90-те години на 20-ти век, когато се разпада Съветския блок и няма кой да изкупува млякото и месото от местните фермери обаче пазарът им налага да насочат дейността си в друга посока.

Единият от вариантите за запазване на поминъка на местните е като се инвестира не в количество, а в качество на кашмирът и по този начин се намалят стадата за сметка на повишаването на изкупната цена на суровината.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>